نهاده های کشاورزی
بذر - نهال - کود - سم
صفحات وبلاگ
نویسنده: محسن حیدری - ۱۳۸٧/٢/۸

تعریف کود و انواع آن

تعریف کود: به هر نوع ماده معدنی یا آلی یا بیولوژیک که دارای عناصر غذایی باشد  و باعث بالا بردن حاصل خیزی خاک و همچنین با تیمار گیاهی باعث افزایش عملکرد کیفی و کم محصول شود کود اطلاق میشود.
کود ها به چند دسته تقسیم میشوند که عبارتند از :
۱. کود های شیمیایی : که برخی از آنها جز عناصر پر مصرف گیاه یا ماکرو المنت و برخی نیز جز عناصر عناصر کم مصرف گیاه ( میکرو المنت ) میباشد.
عناصر پر مصرف (ماکرو) شامل: ازت - فسفر - پتاس - کلسیم -  منیزیم
عناصر کم مصرف (میکرو) شامل : آهن - روی - منگنز - مس - بر
به کود هایی که مجموع عناصر فوق را با هم و به نسبت متناسب دارا باشد اصطلاحا کود کامل اطلاق میشود.
گیاهان مختلف بر حسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایش برگ و خاک به کود های فوق نیازمند خواهند بود .
جداول مربوط به حدود مطلوب عناصر غذایی در برگ و خاک گیاهان مختلف در قالب لینک جهت اطلاع علاقه مندان آورده شده است.
 همچنین اطلاعات تخصصی و فنی مربوط به تغذیه پسته نیز که توسط اینجانب تالیف شده در قالب لینک تحقیقات پسته ارایه شده است.
۲. کود آلی (ارگانیک): به کود هایی اطلاق میشوند که منشا طبیعی دارند.
 مانند کود دامی یا کود های سبز
کود های دامی ( مرغی - گاوی - اسبی - و غیره) دارای مقادیر پایینی از عناصر معدنی میباشند که امروزه به کمک روشهایی همراه پوساندن کود اولا میزان شوری و قلیاییت آن را پایین میآورند و ثانیا آن را با عناصر معدنی غنی سازی می نمایند و یا یه کمک نوعی کرم به ورمی کمپوست تبدیل میکنند.
در مورد کود های سبز نیز که حاصل پوساندن بقایای سبز باغات و مزارع می باشد فر آیندی مشابه صورت میگیرد.
این نوع کود ها مواد آلی و هموس (اسید هومیک) خاک را بالا برده و علاوه بر حاصلخیزی خاک به حاصلخیزی بافت خاک نیز کمک میکنند.
۳. کود های زیستی (بیولوژیک) که نسل جدیدی از کود های موجود میباشند در حقیقت میکرو ارگانیسم های مفیدی هستند  که در تغذیه گیاهان نقش همزیستی داشته و به تثیبت و جذب بهتر عناصر کمک میکنند.
در این فصل فقط تعاریفی کلی و ساده از انواع کود عنوان شد و در  ادامه مطالب بیشتری در مورد  اثر هر یک از عناصر ماکرو و میکرو در گیاهان و جدول تجزیه کود های دامی  ارایه خواهد شد.

با تشکر
مهندس حیدری

 

نویسندگان وبلاگ:
کدهای اضافی کاربر :