نهاده های کشاورزی
بذر - نهال - کود - سم
صفحات وبلاگ
نویسنده: محسن حیدری - ۱۳۸٧/٢/٩


نقش هر یک از عناصر ماکرو و میکرو در گیاهان

عناصر پر مصرف (ماکرو المنت)

ازت در گیاه به صورت ترکیبات آلی ولی کم و بیش به شکل نیترید و نیترات دیده میشود. ازت در ساختمان سلول گیاه به صورت پروتیین و اسید های نوکلییک و کلروفیل و آنزیم ها و هورمون ها شرکت دارد. گیاهان در مقابل ازت عکس العمل های زیر را دارند.
افزایش رشد سبزینه ای
رشد و نمو و توسعه متعادل اندام ها
افزایش تولید پروتیین های گیاهی
افزایش تولید میوه و دانه
تیره رنگ شدن برگ ها به سبب افزایش کلروفیل
علایم کمبود: در یک لپه ای ها قسمت میانی پهنک برگ زرد شده و لبه برگ ها سبز باقی می ماند و در دو لپه ای ها تمام قسمت برگ زرد میشود.
 
فسفر: در ساختمان سلولی و در بسیاری از فعالیت های حیاتی گیاه دخالت دارد و باعث تسریع در رشد و رسیدن محصول شده و کیفیت محصول را افزایش میدهد.
علایم کمبود: در یک لپه ای ها به صورت نواحی یا نقاط قرمز رنگ یا ارقوانی بر روی سطح برگ دیده میشود و در دو لپه ای ها رگبرگ های مسن قرمز  یا ارغوانی میشود.


پتاسیم  در ساختمان گیاه وجود ندارد و وجودش بخاطر ساختن بعضی اسید امینه ها ضروری است. پتاسیم درسنتز و انتقال کربو هیدرات ها و به طور کلی مصرف دی اکسید کربن موثر بوده و برای تشکیل دیواره سلول ضروری است. جذب آب و تعادل جذب عناصر  به پتاسیم نیاز دارد و سبب بالا بردن کیفیت محصول و راندمان فتوسنتز و مقاومت گیاه در برابر امراض میشود.
علایم کمبود: به طور کلی در دو لپه ای ها لبه برگ ها زرد و سپس قهوهای میشود و در یک لپه ای ها این علاعم از نوک برگ ها شروع میشود.


گوگرد : در ساختمان برخی از اسید  های امینه و در تشکیل کلروفیل  برگ ها نقش دارد.
علاعم کمبود: رگبرگ ها زرد شده ولی بقیه برگ سبز می ماند.( درست برعکس علایم کمبود منگنز و منیزیوم و آهن که فواصل رگبرگ ها زرد میشود.)

کلسیم: وظیفه کلسیم در ساختمان دیواره سلول به صورت پکتات کلسیم است.

علاعم کمبود: علایم در برگ های جوان نمایان است که رنگ سبز آنها مایل به زرد می شود و برگ های جوان چروکیده و باز نمیشوند و در کنار برگ ها پیچیدگی مشاهده میشود.

منیزیوم : در مرکز ملکول های کلروفیل و به صورت پکتات منیزیوم در ساختمان دیواره سلول وجود دارد.

علایم کمبود : در برگ های مسن دیده میشود . علایم آن فواصل بین رگبرگ ها زرد میشود و رگبرگ ها سبز باقی می مانند.

عناصر میکرو (ریز مغذی) کم مصرف:

آهن و منگنز: منگنز در بعضی از سیستم های آنزیمی برای تولید پروتیین دخالت دارد و آهن در ساختمان بعضی آنزیم ها و بعضی از مواد رتگی دخالت دارد. آهن در عمل فتو سنتز و هم در تنفس گیاه نقش دارد.

علاعم کمبود : رگبرگ ها سبز باقی میمانند ولی فواصل بین آنها زرد میشود.

روی: در سیستم آنزیمی و اکسین و پروتیین و در عمل تنفس نقش دارد.

علایم کمبود: باریک و ضعیف شدن برگ ها که گاهی لکه های بر روی یرگ مشاهده میشود.

مس: وظیفه مس در ساختمان آنزیم هاست و علایم کمبود آن سبز ماندن رگبرگ ها و زرد شدن فواصل رگبرگ ها میباشد.

بر: برای تقسیم سلولی و جوانه زدن دانه گرده و انتقال بغضی هورمو ن ها و حرکت قند می باشد. در حالت کمبود غنچه ها رشد ننموده و در نتیجه برگ ها کوچک و ضعیف میشوند.

درصد مواد غذایی در کود های دامی

کود گاوی خشک : درصد ازت ۲  درصد فسفر ۱.۵  درصد پتاس ۲

کود اسبی خشک: درصد ازت ۲  درصد فسفر ۱.۵ درصد پتاس ۱.۵

کود گوسفندی خشک: درصد ازت:۲  درصد فسفر ۱.۵ درصد پتاس ۳

کود مرغی:              درصد ازت: ۵ درصد فسفر ۳  درصد پتاس ۱.۵ 

گرداوری

 مهندس حیدری

منبع : زراعت عمومی (رستگار)

نویسنده: محسن حیدری - ۱۳۸٧/٢/۸

تعریف کود و انواع آن

تعریف کود: به هر نوع ماده معدنی یا آلی یا بیولوژیک که دارای عناصر غذایی باشد  و باعث بالا بردن حاصل خیزی خاک و همچنین با تیمار گیاهی باعث افزایش عملکرد کیفی و کم محصول شود کود اطلاق میشود.
کود ها به چند دسته تقسیم میشوند که عبارتند از :
۱. کود های شیمیایی : که برخی از آنها جز عناصر پر مصرف گیاه یا ماکرو المنت و برخی نیز جز عناصر عناصر کم مصرف گیاه ( میکرو المنت ) میباشد.
عناصر پر مصرف (ماکرو) شامل: ازت - فسفر - پتاس - کلسیم -  منیزیم
عناصر کم مصرف (میکرو) شامل : آهن - روی - منگنز - مس - بر
به کود هایی که مجموع عناصر فوق را با هم و به نسبت متناسب دارا باشد اصطلاحا کود کامل اطلاق میشود.
گیاهان مختلف بر حسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایش برگ و خاک به کود های فوق نیازمند خواهند بود .
جداول مربوط به حدود مطلوب عناصر غذایی در برگ و خاک گیاهان مختلف در قالب لینک جهت اطلاع علاقه مندان آورده شده است.
 همچنین اطلاعات تخصصی و فنی مربوط به تغذیه پسته نیز که توسط اینجانب تالیف شده در قالب لینک تحقیقات پسته ارایه شده است.
۲. کود آلی (ارگانیک): به کود هایی اطلاق میشوند که منشا طبیعی دارند.
 مانند کود دامی یا کود های سبز
کود های دامی ( مرغی - گاوی - اسبی - و غیره) دارای مقادیر پایینی از عناصر معدنی میباشند که امروزه به کمک روشهایی همراه پوساندن کود اولا میزان شوری و قلیاییت آن را پایین میآورند و ثانیا آن را با عناصر معدنی غنی سازی می نمایند و یا یه کمک نوعی کرم به ورمی کمپوست تبدیل میکنند.
در مورد کود های سبز نیز که حاصل پوساندن بقایای سبز باغات و مزارع می باشد فر آیندی مشابه صورت میگیرد.
این نوع کود ها مواد آلی و هموس (اسید هومیک) خاک را بالا برده و علاوه بر حاصلخیزی خاک به حاصلخیزی بافت خاک نیز کمک میکنند.
۳. کود های زیستی (بیولوژیک) که نسل جدیدی از کود های موجود میباشند در حقیقت میکرو ارگانیسم های مفیدی هستند  که در تغذیه گیاهان نقش همزیستی داشته و به تثیبت و جذب بهتر عناصر کمک میکنند.
در این فصل فقط تعاریفی کلی و ساده از انواع کود عنوان شد و در  ادامه مطالب بیشتری در مورد  اثر هر یک از عناصر ماکرو و میکرو در گیاهان و جدول تجزیه کود های دامی  ارایه خواهد شد.

با تشکر
مهندس حیدری

 

نویسنده: محسن حیدری - ۱۳۸٧/٢/٧

به نام خداوند روزی ده رهنمای


مقدمه

با عنایت به اهمیت و نقش نهاده های کشاورزی (اعم از انواع کود ها - انواع سموم و غیره) در افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات زراعی و باغی در این وبلاگ قصد بر آن داریم تا اولا جهت آشنایی کشاورزان با نهاده های مصرفی در محصولات مختلف زراعی و باغی اطلاعاتی ارایه شود و ثانیا در زمینه های فوق محصولاتی جهت فروش ارایه شود.
لذا از علاقه مندان جهت ارایه مطالب علمی و همچنین همکاری جهت فروش نهاده های تولیدی و وارداتی مورد فعالیتشان دعوت به عمل می آید.
حیدری

کارشناس مشاور کشاورزی

agribusiness2@gmail.com

 



 

نویسندگان وبلاگ:
کدهای اضافی کاربر :